Pachete software

Datorită popularităţii de care produsul Lego Mindstorms s-a bucurat încă de la lansare, numeroşi dezvoltatori de platforme software s-au grăbit să ofere suport sau să creeze platfome dedicate.În momentul de faţă există o multitudine de platforme software care pot fi utilizate pentru programarea microcontrollerului cu care este echipat setul Mindstorms, cele mai populare fiind următoarele:

NXT – G

NXT G reprezintă interfaţa de programare livrată împreună cu setul Lego® Mindstorms® NXT. Este o interfaţă grafică intuitivă, prietenoasă şi uşor de folosit mai ales de către începători şi elevii care nu au avut şansa să studieze noţiuni de informatică şi să afle despre limbajele de programare.

RobotC®

ROBOTC ® este un limbaj de programare bazat pe limbajul C, pentru platforma Windows care permite  scrierea şi depanarea programelor, sigurul la acest nivel, care oferă o cuprinzătoare facilitate de depanare in timp real (debug). Interfaţa utilizator este apropiată de cea a produsului Visual Studio dezvoltat de Microsoft.®. Produsul este dezvoltat de către Carnegie Mellon Robotics Academy şi poate fi achiziţionat de pe site-ul www.robotc.ro – site regional al prestigioasei instituţii, care va dispune în curând de interfaţa în limba română.

C# with Microsoft Robotics Developer Studio

Produs dezvoltat de Microsoft.® Robotics Developer Studio împreună cu mediul Visual Studio al aceluiaşi producător permite programarea şi controlul roboţilor Mindstorms NXT folosind limbajul C#

leJOS NXJ

IeJOS NXJ este un limbaj open source bazat pe limbajul  Java care necesită încărcarea unui firmware particularizat, dezvoltat de către echipa IeJOS.

MATLAB şi Simulink
  • MATLAB este un limbaj de programare de nivel înalt care poate fi folosit pentru controlul roboţilor Mindstorms prin conexiune Bluetooth sau USB. De exemplu, utilizând RWTH – Mindstorms NXT Toolbox (open-source).
  • Simulink este un mediu bazat pe MATLAB pentru modelarea şi simularea sistemelor dinamice. Folosind Simulink, utilizatorul poate proiecta algoritmi de control, genera automat cod sursă C pentru acei algoritmi, compila şi încărca codul în roboţeii Mindstorms NXT.
 PyNXC

NXT Python este un modul python, care permite comunicarea cu NXT prin Bluetooth şi USB, suportând comenzi directe şi senzori fabricaţi de terţi producători.