NXT G

NXT-G reprezintă interfaţa de programare livrată împreună cu setul Lego® Mindstorms® NXT. Este o interfaţă grafică intuitivă, prietenoasă şi uşor de folosit mai ales de către începători şi elevii care nu au avut şansa să studieze noţiuni de informatică şi să afle despre limbajele de programare.

Blocul funcțional reprezintă elementul de bază al limbajului grafic LEGO® Mindstorms® NXT şi este derivat din conceptul de bloc avansat al limbajului Labview®.Fiecare bloc este echivalent cu o instrucțiune (subrutină) a limbajelor bazate pe text (C#, Pascal, Basic), astfel încât odată asimilate cunoştiinţele de programare folosind NXT G, tranziţia spre mediile de programare consacrate devine una deosebit de facilă.

Blocurile sunt împărțite în grupuri cu funcționalități asemănătoare:

  • Comune 

  • Acţiuni

  • Senzori

  • Controlul fluxului

  • Operaţii cu date

  • Avansate

În plus față de acestea, utilizatorul are posibilitatea de a crea noi blocuri (user-defined, asemănătoare funcţiilor din limbajele consacrate), . Blocurile pot fi depuse pe schema aplicației printr-o operațiune de tip “Drag-and-Drop”, de-a lungul firului de execuție a programului, aşa cum este ilustrat în imaginea următoare. Oricât de simplu ar părea, exemplul oferit reprezintă cea mai simplă variantă de program ce implementează comportamentul de urmărire a liniei folosind informaţia culeasă de la senzorul de luminozitate – filmuleţul postat în dreapta imaginii prezintă rezultatul execuţiei programului.

YouTube

O problemă aparent complicată,

O soluţie simplă bazată pe raţionament,

O implementare facilă folosind NXT – G,

Testare imediată şi bucuria primei realizări.

Acesta e farmecul descoperirii NXT

aaa

În momentul în care un bloc este selectat, în partea de jos a ferestrei apar proprietățile specifice ale acestuia, care pot fi configurate pe cale grafică. Parametrii de configurare diferă in funcție de tipul blocului selectat.Blocurile pot comunica între ele valori prin stabilirea unor conexiuni tip transmitere date, permiţând realizarea unor programe de complexitate ridicată, comparabile celor realizate folosind un limbaj de programare consacrat. Simplitatea interfeţei reuşeşte să cucerească copilul, care asimilează majoritatea conceptelor consacrate din programare fără a fi nevoit să jongleze cu instrucţiuni specifice limbajelor, care sunt mai greu de înţeles la vârsta lor. Trcerea spre limbajul de programare clasic va fi una deosebit de facilă, bazată pe analogia cu deja familiarele blocuri funcţionale din NXT G.

Daţi click pe imaginea de mai jos pentru a vizualiza filmuleţul care prezintă un exemplu de utilizare a interfeţei software NXT G.

YouTube