Alternativa NXT

Ce reprezinta Alternativa NXT?

Alternativa NXT reprezintă o alternativă educaţională modernă bazată pe setul LEGO MINDSTORMS® dezvoltat de compania LEGO®. LEGO MINDSTORMS NXT® este un kit de robotică lansat de LEGO® in iulie 2006, ajuns astăzi la a doua versiune. Kitul este livrat de către producător în două versiuni: setul #8547 şi setul educaţional #9797 însoţite de platforma software NXT-G. O completare fericită a gamei de produse destinate scopului educaţional o constituie apariţia recentă a setului #9688 destinat studiului surselor de energie regenerabilă – solară, eoliană, hidro.

Datorită preţului relativ ridicat al produsului raportat la puterea de cumpărare a pieţei interne, dar mai ales lipsei materialelor de studiu care să permită înţelegerea complexităţii produsului şi formarea deprinderilor de a-l utiliza ca mijloc educaţional, el nu se bucură de o foarte mare popularitate în România, mai ales la nivelul grupei de vârstă căreia se adresează, şi anume copiilor cu vârste mai mari de 8 ani. Potenţialul lui educativ a început şă fie exploatat la nivelul facultăţilor, fiind total neglijată chiar grupa de vărstă ţintită de producător. În ţările europene el nu mai reprezintă de mult o noutate, fiind folosit ca suport pentru cursuri şi competiţii tematice adresate elevilor.

Alternativa NXT are drept scop determinarea copilului spre a învăţa făcând ceea ce-i place cel mai mult, adică jucându-se. Este o provocare a copilului spre “joaca inteligentă”. El nu mai primeşte o simplă jucărie de care de cele mai multe ori se plictiseşte repede, el primeşte acum “ingredientele” – kitul LEGO şi îndrumarea necesară, fiind provocat să construiască şi să programeze singur robotul pe care şi-l doreşte. De la cei mai simpli roboţei la cei mai sofisticaţi capabili de a realiza sarcini complexe, de la limbajul de programare bazat pe blocuri grafice intuitive la limbajele de programare avansate precum C şi Java, elevii sunt antrenaţi într-o aventură a cunoaşterii bazată deopotrivă pe fundamente teoretice solide, dar şi pe joc, imaginaţie şi metode euristice. Pentru mulţi, aceasta “joacă” va naşte pasiuni ce vor dăinui o viaţă şi le va fi de un real sprijin în a alege calea de urmat spre formarea profesională.

Alternativa NXT = Joacă + Acumulare de cunoştinţe + Inventivitate + Creativitate

SmartClass vine să suplinească acea lipsă pe care o menţionam mai devreme, şi anume aceea a unei îndrumări de bună calitate, oferind cursuri introductive de robotică şi programare elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, pe baza unui curiculum adecvat vârstei şi capacităţilor lor de înţelegere.
Vă invităm să parcurgeţi paginile site-ului pentru a vă face o imagine exactă asupra a ceea ce presupune alternativa pe care ne propunem să o promovăm pentru a da posibilitatea copiilor noştri de a descoperi o modalitate atractivă de învăţare dar şi o alternativă interesantă de petrecere a timpului liber.

YouTube

Video – Setul educaţional LEGO #8547

YouTube

Video – Setul educaţional LEGO #8547

YouTube

Video – Setul educaţional LEGO #9688